Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

A csecsemők sajátos alvása

Mivel a csecsemők teljesen másképp alszanak, mint a felnőttek, a szülők gyakran támasztanak irreális elvárásokat gyermekük alvását illetően, különösen, ha az éjszaka átalvásáról van szó.

A csecsemők alvásának csak kb. fele nyugodt, mély alvás, míg a felnőttek alvásának 75-80%-a. Ha megfigyeljük alvó babánkat, könnyű megállapítani mikor van aktív szakaszban. A szeme résnyire nyitva lehet, szemhéja alatt mintha ide-oda tekintene, légzése szabálytalan, arcocskája grimaszol, mosolyog, vagy éppen sírásra görbül a szája, teste izeg-mozog, megvonaglik.

A kisbabák hosszabb időt igényelnek az aktív fázisból a mély alvásba való eljutáshoz.

A nyugodt, mély alvás fázisai sem tökéletesek még ebben az életkorban, ezért alvásuk nagy része tulajdonképpen átmeneti, ingatag pihenésnek tűnik.

Mivel a babák alvásciklusa nem 90 perc, hanem csak 45-60 perc és ennek is nagy részét aktív szakaszok teszik ki, könnyen megérthető, hogy egy adott éjszaka során, a sok átmenet miatt sokkal könnyebben ébredhetnek minden külső és belső ingerre.

Ráadásul, ha egy felnőtt elalszik, szinte „azonnal álomba merül”, nem kell átjutnia egy hosszabb REM szakaszon. A csecsemők viszont ellenkezőleg, ezzel kezdik az alvást, mintegy 20 percet szánva erre és ezt követi csak a mélyebb szakasz. Ez a magyarázata annak, hogy sok kicsi miért szunyókál csak sokszor 20-20 perceket napközben és miért olyan nehéz elaltatni némelyik csecsemőt. Ahogy nőnek, fejlődnek a gyermekek fokozatosan alakul ki az a képességük, hogy nyugodt alvással kezdjék az éjszakát.