Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

A hordozás előnyei

A hordozókendő az egyetlen olyan, ma is használatos hordozó eszköz, mely az évezredek során bevált, és bizonyította sokoldalú használhatóságát. Napjainkban is egyre többen választják ezt a módszert és fedezik fel előnyeit.

Tapasztalataim szerint az édesanyákat egyedül a látszólag bonyolult megkötés riasztja el a hordozástól. Sok hordozókendős tanfolyam indul, érdemes egyen részt venni, vagy tapasztalt anyától gyakorlati bemutatót, segítséget kérni, hogy megismerd a hordozás élményét!

 

  • Újszülött kortól használható, egészen addig, amíg gyermeked karba kéredzkedik, tehát akár 2-3 éves koráig is. Eleinte fekve, majd keresztben kötve a mellkas előtt, később háton és legvégül csípőn ajánlott hordozni a csemeténket.
  • Mindig a gyermek korának megfelelő pozíciót választhatod. Nagyon sok féle megkötési és hordozási mód létezik.
  • Viselője számára kényelmes. A gyermek súlya egyenletesen oszlik el a háton, vállakon, az egész felsőtesten. Nem vágnak a pántok, csatok, mint sok más babahordozó esetében.
  • Nem kell a nehéz babakocsit emelgetni, megkönnyíti a tömegközlekedésben való részvételt. A kicsi nem az autók kipufogógázát lélegzi be.
  • Minden gyereknek vannak nehéz napjai, amikor sírós, nyűgös, egész nap csak karban akar lenni. Ekkor nagy könnyebbség, ha a kendő is tartja. Nem mellékesen a napi teendőket is el lehet végezni, különösen, ha a nagyobb testvérekről is kell gondoskodni.
  • A hordozott csecsemők kevesebbet sírnak. A közvetlen testkontaktus segít az anyának, hogy a pici jelzéseit felismerje és azokra gyorsan, hatékonyan reagáljon.
  • A hordozás az anyaméhben töltött hónapok meghosszabbításának tekinthető. Megkönnyíti a külvilághoz való alkalmazkodást és az átmenet sem olyan drámai, hiszen az anyai test hangjai folytonosak maradnak.
  • A kendőben lévő gyermek biztonságos helyről fedezni fel a világot és mindig csak annyit belőle, amit fejlődő idegrendszere képes feldolgozni.
  • Tökéletes fejlesztőeszköz. Hordozva, a csecsemő részt vesz az anya és a család életében. Fény és hangingerek sokasága éri. Az egyensúlya folyamatos fejlesztés alatt van, mert anya hajolgat, leguggol, sétál, siet, tesz-vesz. A pici pedig a hordozó minden mozdulatával együtt mozog, arra reagál.
  • A csípőt széttárt helyzetben tartja, különösen az elől keresztben helyzet, emiatt helyettesítheti a terpeszpelenkát is.