Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

A szoptatás a biológia norma

Minden emlősfaj teje az adott faj kicsinyének a legtökéletesebben megfelelő anyag, amely ugyanolyan élő szövetnek tekinthető, mint a vér. Az ember teje olyan minőségű és mennyiségű alkotóelemeket tartalmaz, amilyenre a csecsemőnek szüksége van az optimális növekedéshez, fejlődéshez, immunológiai védelemhez. Az anyatej faj specifikus, nem helyettesíthető más emlősfaj tejével vagy egyéb táplálékkal. A normális határokon belül való fejlődés biztosítható más táplálék adásával is, de az anyatej, olyan élő anyag, amely dinamikusan változik, igazodva a csecsemő aktuális igényeihez. Erre semmilyen mesterségesen előállított tápszer nem képes!

Az anyatej összetételéből adódó pozitívumok mellett a szoptatás hosszabb távú előnyökkel is jár, anya és gyermeke szempontjából egyaránt.

Az anyatejes táplálás pozitívan befolyásolja az agy és az idegrendszer fejlődését és így az intelligencia alakulását.

Segíthet megelőzni a Crohn betegséget (krónikus bélgyulladás), csökkenti a cukorbetegség (inzulinfüggő, juvenilis és felnőtt kori is) kialakulásának kockázatát.

A szopó mozgás elősegíti a fogak és az állkapocs megfelelő fejlődését és ezért a beszédfejlődésre is jó hatással van.

A szoptatott gyermekek kisebb eséllyel lesznek allergiásak, asztmásak és körükben kevesebb a középfülgyulladás aránya is. Felnőtt korukban kevésbé hajlamosak az elhízásra és a rheumatoid arthritisre (izületeket érintő gyulladásos betegség).

A szoptató anyák szervezetében kisebb eséllyel fejlődik ki mellrák és a petefészekrák.

Egyértelműen csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét. A szoptatás alatt a csontsűrűség ugyan csökken, de hamarosan a csontok állapota jobb lesz, mint a nem szoptató édesanyáké.

A cukorbeteg édesanyának a szoptatás időszakában kevesebb inzulinra van szüksége.

Javítja az endometriózisban (méhnyálkahártya szövet található más hasi szervekben is) szenvedő anyák állapotát.

A szoptatás segíti az anya-gyermek közötti kötelék kialakulását és harmonikus fejlődését,

a „saját testből táplálni” élmény pozitívan hat az anya önértékelésére.

A szoptatás természetes álmosító hatással van mindkettejükre nézve, és az anyatej valóban természetes fájdalomcsillapító. Mindig készen van, mindig friss, mindig megfelelő a hőmérséklete, olcsóbb, mint a tápszerek és a csomagolása is sokkal szebb, ráadásul még „környezetkímélő” is.