Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Az alvás és a hormonok

A nyugodt, pihentető alvás egyik legfontosabb feltétele a stressz hormonok mennyiségének csökkenése. Alváskutatók szerint nem az alvással töltött idő hossza, hanem az alvás minősége a meghatározó. Az emberi test önszabályozó képessége, ideális esetben az adott életkornak megfelelően szabályozza az alvás mennyiségét is. Kultúránk azonban a stressz szempontjából nem mondható ideálisnak. Az állandó zajforrások, a túl sok munka, a hálószobában lévő elektromos készülékek, a természetes nappali fényt meghosszabbító világítás, a munkahelyi és magánéleti stressz, tehát a modern élet következménye, hogy sokszor nem tudunk annyit aludni, mint amennyire szükségünk lenne és ez sajnos igaz gyermekeinkre is.

Amennyiben sikerül nyugodt, pihentető alvásba merülni, két különösen fontos hormonra terelődik a figyelem. Az egyik az agy mélyében rejtőző kicsiny tobozmirigyben termelődő melatonin, mely csak sötétben kerül a vérkeringésbe. A nappali fényerő gyakorlatilag megakadályozza a termelését, és különösen a kék fény pedig csökkenti. A megfelelő melatonin szint amellett, hogy nyugodt alvást biztosít, antioxidáns hatású is. Ezzel szerepet játszik a szervezet idő előtti öregedésének megakadályozásában és a betegségek megelőzésében. Feltehetően segíti az immunrendszer működését és szabályozza más hormonok termelődését.

A másik hormon, mely a gyermekek szempontjából különösen fontos, a somatotrop (STH), vagy más néven növekedési hormon. A hypophysis (agyfüggelékmirigy) elülső lebenye termeli és a mély alvás fázisaiban kerül bőséges mennyiségben a keringésbe. Ez az oka annak, hogy a gyerekek gyakorlatilag csak éjszaka növekednek. Felnőttek esetében a hormon a regenerálódás folyamatait segíti. Javítja az idegsejtek közötti kommunikációt, részt vesz az anyagcsere szabályozásában, a csöves csontok növekedéséig, így elsősorban a test, majd később a lélek gyarapodását szolgálva.