Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Az alvásmintázat alakulása az életkor előrehaladtával

Életünk során változnak az alvásigényeink mind az időtartamot, mind a mintázatot tekintve.

A méhen belüli élet során a magzat ideje nagy részét alvással tölti és meglepő módon ennek nagy része (kb.80%) aktív, REM alvás. Annak ellenére, hogy méhen belül kevés inger éri a kicsi szemét, az újszülött érett látó rendszerrel születik. Feltételezhető, hogy az agy önmagát fejlesztve szolgáltatja a megfelelő mennyiségű vizuális ingert.

Az újszülött átlagosan napi 14-18 órát alszik és ennek fele (50%) REM szakasz. Az érett csecsemő sokáig megtartja az aktív alvás ilyen nagy arányát és fokozatos csökkenés mellet az élet 2-3. évében még mintegy egy negyede (25%) az alvásidőnek.

Az óvodások és kisiskolások alvásigénye kb. napi 10-12 óra és ebből mintegy két órát töltenek aktív alvással.

A kamaszok alvásigénye ismét megnövekedhet, különösen jellemző a nappali álmosság. A REM szakaszok aránya azonban csak felnőtt korban csökken tovább az alvás mennyiség csökkenése mellett.

Egy fiatal felnőtt 7 és fél óra alvást igényel átlagosan, 50-55 év felett pedig 7 óránál kevesebbet alszanak az emberek és ennek csak kis része mély alvás, túlnyomó része felszínes NREM szakasz, gyakori fölébredésekkel tarkítva.

Az ember életében a legtöbb alvást igénylő életszakasz egybeesik azzal az időszakkal, amikor az agyfejlődés a legintenzívebb és ezért van valószínűleg szüksége a legtöbb REM szakaszra ebben a korban, tehát csecsemőként.