Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Bemutatkozás

Gyermekkoromban egyáltalán nem tudtam, hogy mi szeretnék lenni, csak abban voltam biztos, hogy mi nem. Az érettségi után a pályaválasztásom még mindig hadilábon állt. Mivel az általam választott helyekre nem kerültem be, maradt egy év gondolkodási időm és ez alatt nyilvánvalóvá vált, hogy védőnő szeretnék lenni. Hamarosan dolgozni is kezdtem Budapest egyik belvárosi kerületében, de be kell, hogy valljam néhány hónap után úgy éreztem, nem erre vágytam és talán soha többet nem is fogok védőnősködni. Más felé kanyarodtam és lakberendező végzettséget szereztem.

Később úgy alakult, hogy további három évre védőnő lehettem. Ez a három év visszaadta a lelkesedésem az eredeti hivatásom iránt és úgy jöttem el Pomázról, hogy talán egyszer még úgy alakul, hogy folytatom.

Hogyan lettem IBCLC , vagyis Laktációs (szoptatási) szaktanácsadó?

Valahogy úgy alakul mindig az életem, hogy két-három évente gyökeresen megváltozik valami. Költözés, munkahelyváltozás, gyermekszületés, újabb iskola…

Egy dolog állandó: a szoptatás. Anna 2000-ben, Tamás 2009-ben született. Simon 2016-ban. Általuk sokévnyi sajátélményben lehetett részem. Rengeteg szépséggel és nehézséggel.

Gyakorlatilag Anna születése óta a „babás világban” élek, mert a szoptatást és az e témával kapcsolatos tudományt vagy tanulom, vagy tanítom, vagy éppen magam is aktívan benne vagyok, nem éppen tudományosan, hanem nagyon is anyaként.

Csillapíthatatlan vággyal és kíváncsisággal olvasok, tanulok, tapasztalok mindent, ami a várandósság, csecsemőkor és kisgyermekkor időszakára vonatkozik.

 

Magamról írva és azon tűnődve mi is jellemez leginkább engem, az a gyakran hallott mondat jut eszembe, hogy: „Te valahogy másképp látod a dolgokat!” Én ugyan ezt nem érzem, de valószínűleg ez a tulajdonságom segít abban, hogy mások problémáit valóban meg értsem, és abban segítsek, amiben tényleg szükségük van rá.

Nem hiszem, hogy valamit csak és kizárólag egyféleképen lehet jól csinálni, ezért nagyon nem szeretem az „egy kaptafára készült” tanácsokat, sematikus válaszokat.

Minden erőmmel azon vagyok, ha valaki tőlem kér segítséget, akkor megnyugodjon, elindulhasson a saját útján, váljon önmaga és kisbabája saját szakértőjévé.

Nagyon elszomorít az, amikor valaki olyan, teljesen jó szándék által vezérelt, tanácsokat kap, amitől még inkább szorongani kezd, még inkább önmagát hibáztatja. Ezt szeretném leginkább elkerülni!

Nyitott vagyok és szeretek sok oldalról körbejárni egy problémát. Nagyon szeretem az emberek sokféleségét. Ha várakoznom kell valamiért, soha nem unatkozom. Egyszerűen figyelem az embereket, akik jönnek-mennek. Gondolkozom rajta, kik lehetnek, honnan, hová tartanak most éppen, meg mélyebb értelemben is.

 

Hivatalosan, amiről papírom van:

 

  • Általános iskola: Öveges József Általános Iskola, Szákszend
  • Érettségi: ELTE, Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, 1993
  • Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar: védőnő végzettség, mentálhigiénés orientációval, 1998
  • Magyar Iparszövetség, Oktatási Központ:  lakberendező végzettség, 1999
  • CEDH Hungária, Homeopátia Okatási és Ismeretterjesztő Kft: „Homeopatias ismeretek védőnők számára” képzés, 2006
  • IBLCE, International Board Certified Lactation Consultant, Laktációs szaktanácsadó végzettség, 2008, Újraminősítés: 2013
  • Holisztikus Oktatási Központ: Bach-Virágterápia tanfolyam, 2011
  • Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar: Laktációs szaktanácsadó szakképzettség, 2012

 

Dobrova Beatrix

Kérdésed van? Keress fel bátran!