Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Helyes mellre tétel és a hatékony szoptatás/szopás

Először az édesanya helyezkedjen el kényelmesen, lazán. Gondoljon arra, hogy esetenként akár egy órát vagy még többet is ugyanabban a testhelyzetben tölt majd.

Az aktuális testhelyzet függ az anya és a baba adott állapotától. Hüvelyi szülés vagy császármetszés után vannak-e, történt-e valamilyen sérülés, van-e segítő személy a közelben. Később pedig a baba kora, az anya szoptatási gyakorlata, rutinja, esetleges problémája (pl. mellgyulladás) határozza meg a legjobban alkalmazható testhelyzetet. De minden helyzetre igaz, hogy az anya kényelme nagyon fontos, mert ha izmai feszülnek, testtartása merev, görcsös, akkor ez gátolhatja a tej leadását is.

Mindig a babát húzzuk közel a mellhez! Ne az anya hajoljon rá, vagy nyomja be összefogott mellét a baba szájába! Fontos, hogy egész teste az anya teste felé forduljon, pocakja szemben a mama hasával, arca pedig szembe nézzen a mellel. Ne kelljen elfordítania a fejét a szopáshoz, hiszen mi sem tudnánk kényelmesen, erőlködés nélkül beleharapni rendesen egy almába vagy meginni egy bögre tejet oldalra fordított fejjel. Ha kell, használhatunk párnát, de nem „babatálcának”, hanem mindkettejük megtámasztására.

Füle, válla, csípője kerüljön egy vonalba.

Ahhoz, hogy nagyra nyissa a száját, olyan nagyra, mintha ásítana, csiklandozzuk meg ajkait a mellbimbóval. Ha nagyra nyitotta, húzzuk őt közel a mellhez, hogy az egész mellbimbót és a bimbóudvarból is minél nagyobb részt bekapjon. Ha jól van mellen, enyhén asszimmetrikus helyzetben,  orra és álla is érintheti a mellet, ajkai kifelé pödrődnek.

Intenzíven, ritmikusan szopik (présel, szív, hallhatóan nyel). Szája nedves, tejcseppek is látszódhatnak. Testtartása egyre jobban ellazul, ökölbe szorított keze elernyed, szoptatás után elégedettnek látszik. Mindeközben az anya az első napokban erős méhösszehúzódásokat érez, a lochia (gyermekágyi vérzés) intenzívebben ürül. A másik mellből is megindulhat a tej, az anya megszomjazhat, majd a mell telítettség érzetének csökkenésével az anya maga is ellazul, elálmosodik. Helyes mellre tevés és ráharapás esetén a szoptatás nem okoz fájdalmat. Ha fájdalmat érez egy szoptató édesanya, akkor ujját a baba szájzugába helyezve, határozottan szakítsa meg a szoptatást és próbálkozzon újra a mellre tevéssel. Amennyiben a látszólag jó technika ellenére fájdalmas a szoptatás akkor keresni kell az okokat. Ebben érdemes szakember segítségét is kérni.