Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Húgyúti fertőzés?

Húgyúti fertőzés?

A közvetlenül szeretkezés utáni égő érzés a húgycsőnyílás környékén gyakori panasz. Mivel a húgycső nagyon közel van a hüvely „bejáratához” szeretkezés közben sokféle hatásnak lehet kitéve, dörzsölésnek, nyomásnak pl. Ezek következtében enyhe hámsérülések is keletkezhetnek, beduzzadhat, fájhat. Ha az aktus túl hosszú, túlságosan durva és a hüvely nem elég nedves, akkor a szövetek enyhe gyulladása is kialakulhat. Ebben az esetben a meleg fürdő és a legközelebb nem elfelejtett síkosító segíthet. Szerencsére a tünetek nem tartanak tovább néhány napnál.

Ha azonban a hasonló tünetek, tehát a vizelés közbeni és azt követő égő érzés, alhasi fájdalom, gyakori sürgető vizelési inger, esetleg kevéske vér a vizeletben, a szeretkezést követő 24-48 óra elteltével jelentkeznek, akkor valószínűleg tényleg fertőzésről van szó.

Ebben az esetben fordulj orvoshoz, mert általában antibiotikumra van szükség.

 

A szeretkezés előtti vizeletürítés és egy pohár nem cukros ital, ami miatt szeretkezés után is garantált lesz az újabb vizeletürítés, segíthetnek elkerülni az újabb fertőzést. Az együttlétet követő lemosakodás, szigorúan elölről hátrafelé irányba és a vörös áfonya leve szintén segíthetnek a megelőzésben.