Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Ötletek a síró csecsemő megnyugtatására

Amikor már mindent megpróbáltál, megetetted, tisztába tetted, próbáltad elaltatni, sétáltál vele, ringattad, levetkőztetted, hátha melege van, felöltöztetted, hátha fázik, és ki tudja még mi mindent próbáltál és még mindig csak sír és sír! Na, akkor érzi úgy magát az ember lánya, hogy most valaki vegye el tőle ezt a kis bőgő masinát, mert mindjárt olyat, de olyat tesz, hogy maga is megbánja. Szóval, amikor már teljes a káosz és te magad is csak sírnál, vagy talán sírsz is, akkor jöhet jól valamelyik az alábbi ötletek közül.

 • Táncolj a babával. A természetes mozdulatok megnyugtatják a síró babát. A méhen belüli élete során folyamatos mozgásban volt része, születése után is erre van szüksége. A mozdulatlanság rémisztő és szokatlan lehet számára. Ha megtöltenél egy tánctermet babnyugtatásban rutinos szülőkkel a tánclépések szokatlan egyvelegét figyelhetnéd meg. Előre-hátra, oldalra, föl és le, lassan keringőzve, vagy hirtelen mozdulatokkal tangózva. Bármelyik jó lehet, próbáld ki! Zenére vagy anélkül, énekelgetve vagy csendesen.
 • Próbálj ki a baba életkorának megfelelő hintát! Lehet textilből készült vagy műanyag, de mindenképpen lehessen megfelelően rögzíteni benne a kicsit. Nem érdemes egyből a legdrágábbat megvenni, szerencsés vagy, ha kapsz kipróbálásra többfélét, mert nem lehet előre tudni melyik jön be. Ha valami monoton hangot is kipróbálsz a hinta mellé, pl. metronóm vagy óraketyegés, ismétlődő altatódal, számíthatsz a sikerre. Gondolj rá, hogy esetleg elszédül a baba. Ebben az esetben marad a karban hintázás.
 • Ha minden kötél szakad, tedd autósülésbe és autózz vele min. 20 percet. Ha a pároddal vagy, ez remek alkalom a régen elmaradt beszélgetés pótlására. Ezt a módszert tényleg csak nagyon ritkán használd, mert nagyon szerencsétlen dolog lenne hozzászoktatni a babát, hogy minden este autózva tudjon csak elaludni.
 • Menj vele friss levegőre. Ha babakocsizol, jobb a kellemesen ringató, zötykölődő modell a kicsi megnyugtatására, mint a merev spotos változat. Tehettek hosszú sétákat, hordozókendőt használva. A séta mindkettőtöket megnyugtatja. Változatos terepen, sokféle látnivalóval, min. 40 perc séta, ez az „alaprecept”. Parkban, játszótéren, erdőben, embereket és autókat nézegetve, bármelyik beválhat.
 • Ha van otthon egy megfelelően nagy labda, térdelj le, fektesd pocakkal a labdára a babát és görgesd őt gyengéden előre-hátra!
 • Sétálgass vele nagyon lassan! Énekelgess vagy mormogj, duruzsolj neki monoton mély hangon. Viheted a válladon, vagy az alkarodra fektetve hassal lefelé.
 • A hangok hatását érdemes kipróbálni. Minden, ami 60-70/perc ritmusban ketyeg, kattog, zümmög, potenciális babanyugtató. Mély hangon ketyegő óra, légkondicionáló, porszívó, mosógép, csurgó vagy csepegő víz, vízesések, óceán hangja CD-ről, ismételgetett dalok, altatódalok, komolyzene vagy relaxációs zenék jöhetnek számításba.
 • Zökkentsd ki valamivel a sírásából, amire nem számít. Vidd ki, vagy be, vetkőztesd le, vidd tükör elé, vágj fura grimaszt, adj furcsa hangot, utánozd a sírását, nevess hangosan!
 • Ültesd a mosógép elé hadd nézze, hallgassa, vagy tedd őt pihenőszékbe és kezdj el te magad zuhanyozni!
 • Nézzétek hosszasan az akváriumot, a kandallóban a tüzet, a csillárt, ha nem közvetlenül az izzóba bámul a kicsi, vagy a játszó nagyobb testvéreket.
 • Fektesse az apa a mellkasára. Ez különösen akkor jó, ha az anya már maga is „teljesen ki van borulva”. Egyből megérzik a kicsik, hogy apa nem ideges.
 • Masszírozd meg!
 • Fürdesd meg! Nem baj, ha ez extra fürdetésnek számít az estihez képest. A meleg víz ellazítja, megnyugtatja, szánj rá időt. Hallgassatok közben zenét, teremts kellemes fényviszonyokat. Te magad is megfürödhetsz vele. Egyedül is könnyen kivitelezhető a dolog egy törölközővel kibélelt autósülés vagy pihenőszék segítségével, amiből beemeled őt magad mellé a kádba, illetve visszarakod oda, amíg te kijössz a vízből.
 • Szoptasd meg! Szoptass sétálgatás közben vagy együttfürödve. A kettő kombinációja csodákat tehet a síró manóval.