Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Probiotikum, prebiotikum

Az emésztőrendszerünkben élő hasznos baktériumok a probiotikumok. Segítenek az emésztési folyamatok hatékony végrehajtásában, az emésztési rendellenességek megelőzésében és az egészséges immunitás fenntartásában. Mivel a hasznos baktériumok ugyanazt a tápanyagot fogyasztják, mint a betegséget okozók, a két tábor között versengés folyik. Minél több hasznos mikroorganizmus árasztja el a bélcsatornát annál kevesebb tápanyag jut a kórokozóknak. Ráadásul a helyért is versengenek. Ha már egy tapadási hely foglalt, akkor a betegséget okozó baktérium kénytelen kisodródni az áthaladó tápanyaggal.

Az ember emésztőrendszerében élő mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) kolóniáját hívják mikroflórának. Vannak közöttük olyanok, amelyek kizárólag az emberi csecsemő bélrendszerében élnek. Születése előtt a magzat bélrendszere steril, a születése körüli órákban találkozik olyan mikroorganizmusokkal, amik először a szájában kezdenek szaporodni, majd néhány nap alatt benépesítik az egész emésztőrendszerét. Ezért is nagyon fontos, hogy az újszülött először az édesanyjával, az anyatejjel, illetve édesapjával kerüljön szoros fizikai kapcsolatba és ne a kórházi baktériumtörzsekkel. Az anyatej nemcsak a növekedéshez szükséges tápanyagokat biztosítja a későbbiekben, hanem tartalmaz olyan hasznos baktériumokat is, amelyek a csecsemő bélfalához tapadnak és segítik éretlen immunitását a kórokozók elleni védekezésben.

A felnőttek is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor felborul az egyensúly a bél mikroflórájában és ebben az esetben segítség lehet egy probiotikum kúra.

Az egyik egyensúlyt felborító ok, az antibiotikum kúra, melynek során a hasznos baktériumok is sérülhetnek. Ez ad magyarázatot az antibiotikum kúra alatti vagy utáni gyomor és bélpanaszokra, hasmenésre.

Ha idegen országba utazunk, akkor nagy valószínűséggel a hosszú utazás, az utazás alatti rendszertelen étkezés, majd az adott ország idegen ízei szintén beleszólnak a kényes egyensúlyba. Ki ne ismerné a nyaralást tönkre tévő hasmenést?

A nagy hormonális változások ideje szintén elhangolhatják a rendszert. Ilyen a serdülőkor, várandósság, szülés utáni időszak, menopausa.

Az egészségtelen táplálkozási szokások, az életkor előrehaladtával csökkenő savas kémhatás az emésztőrendszerben, a stresszes életmód szintén hatással van a baktériumokra.

Egy kiadós hányós-hasmenős betegség gyakorlatilag szinte legyalulja a jótékony törzseket a bélfalról. Ekkor is szóba jöhet a tudatosan bevitt probiotikum készítmény.

A prebiotikumok a hasznos baktériumok tápanyagai. Ezek közül a legtöbbet említettek,  az oligoszacharidok. Ezek speciális, összetett cukormolekulák. Az anyatejben ezekből több,  mint 130 féle fordul elő.

Vannak olyan étrend kiegészítők, melyek együttesen tartalmazzák a pro- és prebiotikumokat, ezek a szimbiotikumok.