Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Vitaminok, ásványi anyagok az anyatejben

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mennyisége ugyan szűk határok között, de változhat az édesanya táplálkozásától és életmódjától függően. Általánosságban elmondható, hogy az egészségesen táplálkozó és élő édesanya teje kielégíti az egészséges csecsemő igényeit ilyen szempontból is, tehát rutinszerű táplálék kiegészítésre nincs szükségük. Ennek ellenére két zsírban oldódó vitamint meg kell említeni. A D-vitamin az egyik, amely a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges, hiányában rachitis (angolkór) alakulhat ki. Mindkét formáját (D2, D3) bevihetjük a táplálékkal, de a bőrben is keletkezik D3 vitamin a napsugárzás hatására. Mivel életmódunkat és a környezeti változásokat (pl.légköri szennyezettség) nem hagyhatjuk figyelmen kívül, annak ellenére, hogy az anyatejből jól hasznosul a D-vitamin, a szakmai módszertani ajánlás szerint minden csecsemőnek D-vitamin olaj pótlást kell adni.

A másik zsíroldékony vitamin, aminek pótlását szintén ajánlják, a K-vitamin. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a véralvadási faktorok szintéziséhez. Néhány kisbaba

májműködése és evvel együtt véralvadási faktor szintézise éretlenebb az átlagoshoz képest, esetükben vérzékenység léphet fel.

A vízben oldódó vitaminok közül csak a B12 vitamint kell kiemelni. Azon oknál fogva, mert ha az anya szélsőségesen vegán diétát folytat, nem fogyaszt még tejet, tojást, tejterméket, halat sem, akkor hiány alakulhat ki, mind az anyatejben, mind a szoptatott csecsemő szervezetében. A hiányállapot pedig súlyos idegrendszeri károsodást és vérszegénységet okozhat. Ebben az esetben tehát fontos a mama étrendjének kiegészítése B12 vitaminnal.