Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

A bébi komp ellen

A bébi kompok sokfélék, színesek, szórakoztatóak. A tálcán lehet matatni, a babák többségét lekötik az érdekes figurák, dallamok. A felegyenesedett testhelyzet, az új mozgásforma, a járás próbálgatása szintén nagy kihívás a baba számára. Tehát élvezik a kicsik a benne töltött időt. „De hát nagyon szeret benne!” Szokták mondani a mamák. És valljuk be a mamák is szeretik. „Végre elvan egy kis ideig, nyugodtan főzhetek, pihenhetek, fürödhetek stb.” Sajnos ez mind igaz. A gyártók meg ontják a szebbnél szebb modelleket, ami akár remek ajándék is lehetne, csak szerintem nem az.

A bébi komp megterheli a kicsi fejlődő gerincét, ízületeit, izmait. Általában már abban a korban beleültetik, amikor még nem tud nemhogy járni, de még sokszor ülni, mászni sem. A gerinc olyan függőleges testhelyzetbe kerül, amire még nem érett. Nincs rugalmas, a kicsi élettani gerincgörbületéhez alkalmazkodó támaszték, ezért ha elfárad csak nyeklik-nyaklik a kis gerinc. Az eredmény csak évekkel később látható: ferde gerinc, ó-láb, gyenge izomzat, rossz helyen tapadó lábizmok, mindenféle aprónak tűnő deformitás. Sajnos egyre ritkább az olyan óvodás, akinél ne lehetne valamit találni. És mi lesz akkor a testtartásával évtizedek múlva, ha már ovisan van probléma, és eddig még nehéz iskolatáskát sem kellett cipelnie?

Nyilván nem a bébikomp az egyedüli felelős, de ha tudjuk, hogy a „bűnösök” listáján van, akkor inkább ne használjuk!

A másik nagy gond, hogy a kicsi éppen abban az életkorban használja a bébi kompot, amikor a kúszás, mászás lenne a fő mozgásforma. A mászást sokat kell gyakorolni, mert a fejlődő idegrendszernek szüksége van a keresztező mozgásokra. Lehet, hogy a komp segítségével gyorsabban meg tanul járni, de akkor kevesebb időt szánunk a mászós időszakra. Ebben az esetben az idegrendszer egyes irányító központjai nem fejlődnek, nem differenciálódnak kellő mértékben és ez később a mozgáskoordinációban, valamint a két agyfélteke összehangolt működésében okozhat problémát. Kutatások összefüggésbe hozzák tanulási problémák, pl.a diszlexia kialakulásával, azt, ha egy kisgyermek nem, vagy csak keveset mászik. Ezért se siettesd a kicsi mozgásfejlődését!

A bébi komp balesetveszélyes is lehet. Segítségével a gyerek megközelíthet a lakásban olyan helyeket, ahonnan elérhet veszélyes dolgokat, pl. nehéz, törékeny, vagy forró edények, vegyszerek, stb. Előfordul, hogy nekimegy a polcnak és a fejére eshet onnan valami. Ha nem figyelünk oda, felborulhat a komp pl. a küszöbben, vagy legurulhat teraszról, lépcsőről. Ha már egyszer beletettük a kicsit legalább ezeket a néha maradandó sérüléssel is járó baleseteket kerüljük el odafigyeléssel!

Annyi féle egyéb babákat szórakoztató dolog létezik, válassz inkább ezek közül! Sokféle járóka, rugós hinta, zenélő és mesélő babahinta, játszószőnyeg kapható, biztosan megtalálod azt, amit kisbabád szeretni fog!