Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Az első napok

Minden kisbaba egyéniség a kezdetektől fogva, amely megnyilvánul az eltérő szopási igényekben is. Az első napokban azonban mindenképpen ajánlott a gyakori szoptatás, mivel a kicsi most tanul a száján keresztül táplálkozni, kisebb mennyiségekkel könnyebben boldogul. Könnyebben megtanulja összehangolni a szopás, nyelés, légzés ritmusát, mert a mellbimbó és a mell még puha, könnyű ráharapni és a szájban megtartani. Vannak, akik gyakran szeretnének nagyon rövid ideig mellen lenni, mások órákat töltenek így. Az első napokban szánjunk nagyon sok időt a szoptatásra! Ez akkor könnyen megvalósítható, ha édesanya és gyermeke éjjel-nappal együtt vannak. Figyeljük a kisbaba jelzéseit és használjuk ki! Lehet nincs is ébren teljesen, de éhségének, szopási hajlandóságának vannak egészen korai, felismerhető jelei.  Keresgél, szemmozgása élénk, cuppogó, gügyögő hangot hallat, szopó mozgásokat végez, kezét szájához viszi, öklét nyalogatja, cuppogtatja. Ilyenkor vegyük fel, gyengéden ébresztgessük és próbáljuk mellre tenni. Egyáltalán nem kell megvárni, hogy sírva jelezzen! Ha egy újszülött az első nap eltelte után is nagyon álmos, aluszékony vagy sárga, akkor ne bízzuk rá a szoptatások gyakoriságát. Érdemes két-három óránként megpróbálni a szoptatását.

Az álmos újszülöttet sokszor nem egyszerű felébreszteni. Érdemes akkor megpróbálni, amikor felületes alvás ciklusban van. Csökkentsük a túl erős fényt, beszéljünk hozzá, ha túl meleg van, vetkőztessük le gyengéden egy pelenkára, emeljük fel függőleges helyzetbe, mintha alvó babásat játszanánk vele. Dörzsölgessük gyengéden a hátát, talpát, masszírozzuk meg kézfejét, töröljük meg nedves kendővel az arcát, homlokát, simogassuk meg ajkait. Semmi esetre se legyünk durvák! Ne csipkedjük meg, ne emeljük fel kapkodva, ne rázogassuk, ne dörzsöljük durván a talpát vagy arcocskáját. Kellemes élményekre szeretnénk őt rávenni.

Erőszakosan tilos mellre tenni a kisbabát, mert a kellemetlen élmény, amely akár fulladás élményhez hasonló is lehet, ha fejét belenyomják az anyamellbe, maradandó nyomokat hagyhat benne és megnehezítheti a későbbi szoptatást.