Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Elválasztódás vagy elválasztás?

Sokfélék vagyunk, sokféle helyzetben lehetünk, de ez a kérdés mindenképpen időszerűvé válik valamikor. A legfontosabb, hogy szoptatni addig jó, amíg mindkettőtöknek jó, babának, mamának egyaránt. Természetesen vannak érvek, szempontok, ami alapján mérlegelhetsz, hogy Te meddig szoptass, és hogyan válaszd el csemetéd.

Ha az embert, mint főemlőst nézzük, és összehasonlítjuk más főemlősökkel, meglepő következtetést vonhatunk le. A természetes elválasztódás időszaka akkora tehető, amikor az első maradandó őrlőfogak áttörnek, az utód eléri a születési súlyának négyszeresét, vagy a várható felnőtt súly egyharmadát, esetleg a terhesség időtartamát nézve, annak kb. hatszorosa eltelt. Akárhogy is számolunk ez kb.2,5-7 éves kor közé tehető. Két éves kor körül válik megbízhatóan stabillá a kicsi immunrendszere, és a szervezetében elkezd csökkenni a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim mennyisége, megváltozik a testalkata.

A Világ Egészségügyi Szervezet is (WHO) hat hónapos korig a kizárólagos, majd azt követően kiegészítő táplálás mellett a két éves korig, vagy azon túli szoptatást ajánlja. Az embereknél azonban a kulturális hatások nagymértékben befolyásolják a szoptatás időtartamát, az elválasztás idejét. Ideális esetben addig tart a szoptatás, amíg a kicsi ki nem növi a szopási igényét és ez nem hónapokban, hanem években mérhető.

Az elválasztódás egy lépés a felnövekedés során, ugyanúgy, mint a szobatisztaság, vagy az önálló járás elérése. Mindenki a maga üteme szerint fejlődik, ezért sincs konkrét időpont, vagy ajánlott elválasztási idő. Ha a kicsi valóban kinövi az említett szopási igényét, magától elválasztódik. Ha te irányítod a leválást, akkor beszélhetünk elválasztásról.

  • A szopásról szeretettel, fokozatosan szoktasd le, ha mindenképpen te szeretnéd irányítani a folyamatot. A havi egy szoptatás elhagyása kellően gyengéd. És semmiképpen sem ajánlom a nagyinak való „lepasszolást”néhány napra!
  • A testi kontaktus, együttfürdés, alvás, bújás, szeretgetés, ölelés nagyon fontos kifejezőeszköze a kötődésnek a szoptatás mellett. Ügyelj rá, hogy ezeket ne korlátozd!
  • Próbáld meg időnként elterelni a figyelmét, játékra hívással, evéssel, mesével.
  • Kicsit halogathatod is a következő szopit. Pl. „ majd, ha anya megfőzte az ebédet” , vagy „majd ha hazaérünk” és társai.
  • Ne ajánlgasd feleslegesen, de ne is tagadd meg tőle, ha kéri!
  • Mindig a számára legfontosabb alkalom maradjon meg legutoljára. Ez többnyire az esti vagy a reggeli szoptatás szokott lenni.
  • Gondolj arra, hogy, ha nagyon elfoglalt vagy, a szoptatás, azt is jelentheti a picidnek, hogy ilyenkor tényleg csak az övé vagy. Ebben az esetben szentelj neki szoptatásmentes külön időt is, hogy megérezze, máskor is tudsz kizárólag rá figyelni.
  • Nagyobb gyerekkel meg is beszélheted, hogy hol, vagy mikor nem szopiztok.
  • Légy rugalmas, és engedd, hogy „visszaessetek” pl. betegség, vagy nagy családi változás, stressz esetén.
  • Mindenképpen lesznek csaták, különösen, ha egy két évessel próbálkozol, aki mindenképpen szeretne kompetens lenni legalább az őt illető kérdésekben.

Ebben az esetben próbáld magadban tisztázni az előzmények alapján, hogy csak erőpróbára hív, vagy tényleg szüksége van a szoptatás nyújtotta bensőséges kapcsolatra.