Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Esti szertartások fontosság a csecsemőkorban és azon túl

A szülők döntésétől függetlenül, hogy az éjszakai gondoskodás mely módját választják, a kisbabák alvási szokásai tanult folyamatokhoz is kötődnek. Ezért fontos, hogy felismerje bizonyos jelekből, hogy eljött a lefekvés ideje és az ágy, pihenésre, összebújásra való, az éjszaka pedig alvásra és nem játékra.

A merev napirend ugyan felesleges, de ált. kell egy meghatározott időpont, amikor ágyba kerül a gyermek, különösen, ha már óvodás vagy iskolás. Alvásba kényszeríteni nagyon nehéz bárkit is, de az igenis a szülők feladata, hogy megteremtsék az elalváshoz és nyugodt alváshoz szükséges körülményeket.

Érthető, hogy nagyon nehéz ágyba dugni a kisebb gyermekeket, ha apa, éppen akkor ért még haza és esetleg a nagytestvérek is nyüzsögnek még. Ő is szeretne részt venni a család életében! Ne féljünk hát rugalmasan szervezni a család életritmusát, de azután jelezzük egyértelműen, ha itt a lefekvés ideje.

Találjuk ki mind a nappali, mind az esti elalvás körüli menetrendet. Ennek része lehet pl. a fürdetés, a nyugtató masszázs, az álomba szoptatás,(mely a babában és az anyában is elégedettség és álmosság érzetét keltő anyagok felszabadulásával jár) ringatás, közeli testkontaktus. Vannak babák, akik szeretik a szoros pólyázást mások szeretik kidugni lábacskájukat a hálózsákból. Sokszor az éppen csak elaludt kicsi felébred a hideg ágynemű érintésétől, ha saját ágyába tesszük, ezt megelőzhetjük, ha előre felmelegítjük az ágyneműjét. A bölcsőben, vagy kiságyban történő lassú ringatás (percenként kb. 60) az anyaméhben megszokott ritmust idézi és segít mélyebben elaludni. A finom érintés, kézrátétel, ritmusos simogatás is beválik.

Legyen mihez odabújni a gyermeknek! Ez lehet maga az anyai vagy apai puha, meleg test, a mama illatával teli ruhadarab, vagy a kiságy védőszivacsa, speciálisan erre a célra készült báránybőr, később pedig egy kedves plüssállat, vagy kedvenc takaró, pelenka.

Az esti mese fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. A mese szertartása, a hozzá tartozó meghitt fény, a különös hanghordozás, könnyen a nap egyik legértékesebb részévé válhat és csökkenti a kisgyermekek elalvástól való szorongását.

Kerüljük az élénkítő, izgalmas tevékenységeket, mint az ágyban birkózás, vagy a TV nézés, hangos beszélgetés.