Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Intim torna

A medencealapi izmokra ható gyakorlatok régóta részét képezik az egyetemes kultúrának. Megtalálhatóak különféle népek mindennapi életében, pl. a szülést követő felépülés részeként, spirituális fejlődést segítő eszközként ( jóga, tantra) vagy szexuális kultúrát fejlesztő praktikaként.

Az orvostudomány területén belül is sokféle módszer, gyakorlatsor létezik, akár specializálódva az adott szakterületnek megfelelően, ( urológia, proktológia, nőgyógyászat, szexológia) de nincs egységes protokoll.

Dr. Arnold Kegel hívta fel a figyelmet a medencealapi izmok jelentőségére a nőgyógyászati urológia területén. Ő egy olyan módszert szeretett volna kidolgozni, ami segíti az említett izmok működésbeli helyreállítását. Alapvetően a már meglévő izomgyengeséggel küzdő nőknek akart segíteni. Kizárólag a páciens saját erejéből végzett gyakorlást szorgalmazta és kifejlesztett egy műszert, amellyel mérni lehet a hüvelyi szorítás mértékét, így aztán az izmok erősödését is.

Ő maga is sokszor módosított az ajánlott gyakorlatok számán és a hozzájuk adott utasításokon, de ez igencsak eltörpül ahhoz képest, hogy a későbbi követők mi mindent ki nem találtak és „adtak el” Kegel gyakorlatokként.

Kriston Andrea magyar egészségtanár kutatásai és szakmai tapasztalatai alapján azonban összeállított egy egyedülálló komplex módszert, a Kriston Intim Tornát (KIT). E módszer nem csak a gát izmait fejlesztő, erősítő gyakorlatokból áll, hanem az alhasi szerveket védő életmód oktatását is jelenti. A módszert bárki megtanulhatja, de ehhez mindenképpen érdemes szakképzett trénert keresni, aki segíti a személyre szabott tréning összeállítását az illető problémáihoz és igényeihez mérten.

A módszer alkalmas egészség megőrzésre, nők, férfiak, gyermekek számára is.

Várandósság alatt a szülésre való felkészülésben segíthet. A szülés után kialakult izomgyengeség, izomgyengeség miatti akaratlan vizeletvesztés, szervi süllyedések, aranyér, műtét előtti és műtét utáni állapotok képezik a KIT által megcélzott és hatékonyan kezelt problémák nagy részét.