Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Kezdetek: a korai mellre tétel és a kolosztrum jelentősége

Az egészséges kisbaba közvetlenül a születése után éber és érdeklődő. Tágra nyílt szemekkel néz, és ha pucéran az édesanyja meztelen mellkasára fektetik képes arra, hogy megtalálja az anyamellet és szopni kezdjen.

Megnyugszik, stabilabbá válik a légzése és a szívverése, és ha szárazra törölték őt és mindkettejüket melegen betakargatták, akkor az anya teste megfelelő hőmérsékleten tartja a testét. Elsőként az anyja baktérium flórájával kerül kapcsolatba, ezek kolonizálják (népesítik be) a baba bőrét és emésztő rendszerét, nem engedve teret a jóval veszélyesebb idegen baktériumoknak.

A baba elsőként kolosztrumot (előtejet) kap. E különleges, sűrű, sárgás, ragacsos folyadék csak kis mennyiségben termelődik, de ez az újszülött apró gyomrának éppen elegendő. 2-10 pici korty elég egy evésre. Immunológiailag aktív sejtekben és antitestekben rendkívül gazdag, betegség megelőző hatása e miatt jelentős és segíti a kicsi saját immunrendszerének fejlődését is.

A jótékony bifidus flóra megtelepedését is elősegíti a baba bélrendszerében. Hashajtó hatása révén serkenti a meconium (magzatszurok) kiürülését, ezáltal hamarabb távozik a sárgaságot okozó bilirubin is a kicsi beleiből, nem tud onnan nagymértékben visszaszívódni. Ebből következően, ha ki is alakul a sárgaság, kisebb mértékű és könnyebben elmúlik.

Az előtejben magasabb a fehérjék, zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok koncentrációja is, mint az érett tejben. Ezek közül kiemelendő az A-vitamin a szem érésének folyamatában betöltött szerepe miatt.

Az egészséges újszülöttnek nincsen szüksége sem tiszta, sem cukros vízre vagy teára, sem pedig tápszerre. Amíg megtörténik a tejbelövellés (a szülést követően átl.36 óra) a kolosztrum enyhén növekvő mennyisége elegendő minden szükségletének kielégítésére.

A korai mellre helyezés az anya testére is pozitívan hat. A mell érintése és a baba szopása serkenti az oxitocin hormon kiáramlását, amely méhösszehúzódásokat vált ki, segítve evvel a méhlepény megszületését. A különleges „hormon koktél”, mely felszabadul az anyában és a babában és a bőr-bőr kontaktus megalapozzák az életre szóló kötelék és szeretet kialakulását.

Nagyon fontos, hogyha valamilyen oknál fogva nem lehetséges a szoptatás korai megkezdése, vagy az édesanya és újszülöttje nincsenek együtt, az anya a szülést követően legkésőbb hat óra elteltével kezdje meg a fejést!