Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Sebes mellbimbó

Mivel a mell és a mellbimbó, különösen az első gyermeknél, még nincs felkészülve a nagy fizikális igénybevételre, amit a szoptatás jelent, gyakori probléma, hogy a helyes mellre helyezés ellenére is megsérül. Hámsérülés, hólyag vagy akár vérző seb keletkezhet rajta, ami nagyon fájdalmas lehet. Segíti a gyógyulást, ha a mell szabadon marad, levegőzik és hagyjuk rászáradni a baba nyálát az anyatej maradékával együtt. Mindkettő tartalmaz a sebgyógyulást serkentő összetevőket. A napi tisztálkodás elég, a mellbimbót egyébként sem, de sebesen különösen nem kell szappannal vagy bármi mással lemosni, fertőtleníteni, mert ez eltávolítaná a bimbóudvaron lévő Montgomery-mirigyek váladékát, amely természetesen ápolja és puhán tartja a bimbót és a bimbóudvart.

A hámosító kenőcsöket is érdemes elkerülni, mert hatásukra pörkös sebfelület keletkezik, amely a következő szoptatások alkalmával újra és újra leválik, mélyítve evvel a sebet. Esetleg a kizárólag tisztított lanolint (gyapjúzsír) tartalmazó krémek használata hozhat javulást, mert ezek természetesen puhán és lágyan tartják a sérült mellbimbót.

Amennyiben a kezdeti enyhe hámsérülés nem múlik el, a seb mélyül, a fájdalom nem múlik  néhány napon belül, feltétlenül ajánlom, hogy minél hamarabb kérj segítséget!