Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Szénhidrátok az anyatejben

A szénhidrátok a csecsemő energiaszükségletének cca. 40%-át elégítik ki.

Ezek közül laktózból, más néven tejcukorból van a legtöbb. Csak a tejben található meg és más emlősök tejével összehasonlítva az emberi tejben a legmagasabb a szintje. Könnyen elérhető energiaforrás a relatíve nagyméretű agy számára, segíti a kalcium és vas felszívódását, szerepet játszva ezzel az angolkór és a vérszegénység kialakulásának megelőzésében. Lebontásához szükséges a laktáz enzim, amely a bél mikrobolyhainak csúcsában található. Ha valamely oknál fogva időszakosan sérül vagy elpusztul a bélnyálkahártya ezen érzékeny része (pl. fertőzés vagy antibiotikum terápia következtében), illetve ha túl nagy az első tej aránya átmeneti laktóz intolerancia alakulhat ki. A csecsemő széklete ebben az esetben zöldes, habos, robbanásszerűen ürülő és hasfájással, puffadással kísért az emésztése.

Az elsődleges laktózintolerancia (galaktozémia) egy nagyon ritka veleszületett anyagcsere betegség, melyet újszülött korban más anyagcsere betegségekkel együtt szűrnek.

A szénhidrátok egy különleges csoportja, melyből kb. 130 féle van az anyatejben az oligoszaharidok. Több oligoszaharid együttese alkotja az úgynevezett bifidusz-faktort, amely segíti a lactobacillus bifidus nevű jótékony baktériumok szaporodását a kizárólag szoptatott baba bélrendszerében, megakadályozva evvel a kórokozó baktériumok megtelepedését.