Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Szoptatás és étrend

Ez egy olyan téma, amihez mindenki ért és mindenki elhalmoz a „jó tanácsaival”és intelmeivel. Mit ne egyél, mert fájni fog a babád hasa, és mit egyél, hogy legyen sok tejed. Te pedig, ha szeretnéd mindezt betartani, lassan de biztosan „megzizzensz” és a végén nem eszel mást csak bio zöldséget párolva, abból is csak néhányat, és öko gazdálkodásból származó csirkét, szintén párolva.

Lássuk mi az, ami praktikusan betartható! Az alapszabály, hogy egyél bátran változatosan mindent és figyeld a babát és magad! Nem kell előre diétázni! Természetesen vannak élelmiszerek, amire érzékenyek lehettek. Ha te magad tudod, hogy megzavarja az emésztésed valami, vagy a párodnak okoz panaszt, azzal légy óvatos. Nagyobb az esély rá, hogy szerzel magatoknak egy nyűgösebb, sírósabb napot, ha ezeket fogyasztod. Ilyenek lehetnek a K-betűs zöldségek, a száraz hüvelyesek, a retek. A gyümölcsök közül figyelj oda a barack, szilva, narancs és az apró magvasok hatására, de ne hagyd ki előre a táplálkozásodból őket.

Sok szoptatott kisbaba érzékeny lehet az anya által fogyasztott tehéntej fehérjéjére, ezért napi két pohárnál több tejet valóban nem tanácsos fogyasztani.

Kerüld a sok színezéket és tartósítószert tartalmazó ételeket! Mértékkel fogyassz alkohol tartalmú italokat, mert a tejed alkohol szintje azonos a vér alkohol szintjével! Két gyenge kávé, egy-egy erősebb tea nem szokott alvás problémát okozni a babáknak, annak ellenére sem, hogy a koffein valóban átjut a tejbe is.

Tradicionálisan sok kultúrában megvannak a tiltott ételek és azok, amelyeket serkentésre ajánlanak. Nálunk a húsleves, rántott leves, madártej, a sör „hozza meg a tejet”. Nincs ezekkel sem baj, ha a madártejet gondosan készítik és tárolják, és nem okoz szalmonellafertőzést, sörből meg nem iszol csak egy pohárral, vagy inkább alkohol menteset. De tudnod kell, hogy a termelt tej mennyiségét nem a táplálkozásod, hanem a kisbabád szabályozza.