Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Szoptatás és kávé

A serkentő, élénkítő hatású koffein vagy magyarul a finom reggeli kávé illata különösen csábító egy olyan éjszaka után, amikor felkeltél vagy ötször, mert kisbabád éhes volt, vagy szomjas, egyszerűen hiányolt téged, pelenkát kellet cserélnetek, stb.

A koffein, ami főként a kávéban található meg, de a tea, csoki, kóla és egyéb élénkítő hatású italok, többféle gyógyszer is tartalmazza, hatékony segítség lehet a napi teendők elkezdéséhez.

Elfogyasztása után röviddel a véráramba kerül és hatását az ideg és izomsejtek felületén fejti ki. Elfoglalja egy olyan anyag helyét, amely a fáradságról tájékoztatná az agyat.

Enyhe vérnyomás emelkedést okoz, a pulzus szaporábbá válik, fokozódik az anyagcsere, picit több gyomorsav termelődik, és enyhe vizelethajtó hatása is van. Ez utóbbi hatás miatt figyelj, hogy még egy kicsivel több folyadékot fogyassz, hiszen szoptatás alatt egyébként is többre van szükséged a tejtermeléshez.

Az, hogy te mennyi kávétól vagy egyéb koffein tartalmú italtól érzed magad élénknek teljesen az egyéni toleranciától, érzékenységtől függ.

Európában az átlagosan fogyasztott mennyiség 200mg/nap, de vannak olyan országok is, ahol 400mg/nap a szokásos adag. Az általános ajánlás szerint ne fogyassz többet, mint 300mg/nap, de szoptató mamaként még ennél kevesebbel is be kellene, hogy érd.

Az anyatejbe és a babába átkerül a koffein egy része. Az általad fogyasztott mennyiség 0.06-1.5 %-a. Egyes megfigyelések szerint, ha 6-8 koffein tartalmú dolgot elfogyasztasz, akkor a kisbabád nagy valószínűséggel nyugtalanná válik. Ennek jelei: nagyra nyitott szemek, élénkség, nyugtalanság, rövid zaklatott alvások, nincs hosszabb alvása napközben. Ha már tipegőd van, rajta megfigyelhető a szorongás, hangulatingadozás is.

Ha ilyesmit észlelsz, csökkentsd az elfogyasztott kávék számát! Ráadásul a picik szervezetéből hosszabb idő alatt ürül ki a koffein, akár több mint egy hét alatt.

Mi mennyi koffeint tartalmaz? Az alábbi adatok segítenek a tájékozódásban, számolgatásban, de a valós mennyiség függ attól, hogy milyen növényt használtak, milyen a pörkölés, hogyan készíted el az italt.

1 adag (0.5dl) eszpresszókávé: 80-100mg

1 adag (0.5dl) instant kávé: 60-80mg

1 adag (0.5dl) koffeinmentes kávé: 0.2mg

1 adag (2dl) hosszúkávé: 90-180mg

1 csésze (2.5dl) fekete tea: 20-90mg

1 csésze zöld tea: 5-30mg

1 csésze oolong tea: 10-45mg

1 adag kakaó (2dl): 5mg

1 dobozos kóla: 36-40mg 100g étcsokoládé: 44-76mg

100g tejcsokoládé: 17-25mg