Jelentkezz most

 
 
 
 

Várandóssággal összefüggő problémák

 

Szülés

 

Baba állapota

 

Szoptatás

 

További kérdések

 

Verification

Következő

Túltelítődés és mellgyulladás

A szoptatással kapcsolatban az egyik félelmetesnek hangzó probléma a mellgyulladás.

Szerencsére a súlyos mellgyulladás vagy tályog kialakulása, amely sebészi beavatkozást is igényelhet, nagyon ritka és megfelelő odafigyeléssel megelőzhető. A tejbelövellés időszakában és, amíg az egyensúly kialakul a baba- mama páros között, a túltelítődés viszonylag gyakori. A mell fájdalmasan feszül, fényes, kemény, meleg tapintatú, ödémás. A tejcsatornák annyira megtelhetnek, hogy a tejleadás is gátlódhat, illetve a mell vénás és nyirok keringése is lelassulhat. Az anya nem érzi magát betegnek, gyengének, de hőemelkedés lehetséges.

Ekkor a legfontosabb teendő a mell minél gyakoribb és alaposabb kiürítése. A meleg vizes borogatás, meleg vizes zuhanyoztatás segít elindítani a tejleadást. Célszerű egy keveset kézzel kifejni, mielőtt a baba mellre kerülne, mert a kemény feszes mellet, amikor a bimbóudvar is feszes, fényes, a bimbó szinte ki sem tud emelkedni, nagyon nehéz bekapnia. A mell azon részét üríti ki a leghatékonyabban a baba, ahova az álla esik, ezért érdemes többféle testhelyzetet váltogatni.

Ezekben a napokban nem ajánlott melltartót hordani, mert leszoríthatja a tejcsatornákat és a nyirokkeringést is. Ha teljesen elzáródik egy adott tejcsatorna, a tej pangani kezd, fájdalmas csomók alakulhatnak ki, és a gyulladásra utaló tünetek jelentkeznek. A mell fájdalmas, a bőrön rózsaszín vagy piros csík, folt látható. Amennyiben még mellbimbósérülés is van, és kórokozók is jutottak a mellbe, a láz is nagyon hamar kialakul, influenzaszerű tünetekkel.

Az ágynyugalom és a megfelelő folyadék bevitel fontos, de ebben az esetben is a mell ürítése a legfontosabb. Érdemes minden szoptatást az érintett mellel kezdeni. Szoptatás előtt lehet meleget használni a könnyebb tejleadás érdekében, de szoptatások között ált. jól esik a hűvös, ill. hideg borogatás. A durva masszírozás, különösen a csomók durva szétmasszírozása TILOS, de miközben a baba szopik, lehet gyengéd, simító mozdulatokkal a bimbó irányába terelni a tejet. Mindez nagyon fájdalmas lehet, de nincs hatékonyabb és jobb módszer, mint a baba szoptatása a tej kiürítésére és a mellgyulladás kezelésére. Ha a fertőzés gyanúja is felmerül, indokolttá válhat az antibiotikum szedés is. Nagyon fontos, hogy a gyógyszer mellett is folytatni kell a szoptatást! A szoptatás abbahagyása csak a probléma súlyosbodásához vezet!